12 tipů na příjemné přírodní koupání s dětmi v Česku

Teplé počasí v našich končinách stále nekončí a vy už nevíte, kam vyrazit za pořádnou koupačkou? Různé aquaparky a profláklé destinace už vás omrzely? Máme pro vás 12 tipů na přírodní koupání po celé republice, některé možná pro vás známé, jiné můžete vyzkoušet.

Praha a okolí skrývá mnoho krásných koupališť

Chcete si udělat výlet do hlavního města, a přitom se smočit? Možností je mnoho, za zmínku ale určitě stojí dva krásné a čisťounké biotopy – Radotín a Lhotka. Do Radotína si můžete udělat i pěkný výlet vlakem nebo procházkou z Chuchle, Barrandova, Zbraslavi nebo Berounska. K vidění je toho v okolí spoustu a příjemné osvěžení v krásné a klidné atmosféře vás určitě potěší.

Biotop Lhotka se nachází v klidnější části Prahy 4, bývalé přírodní koupaliště bylo v minulých letech zrekonstruováno a přeměněno na biotop. Pohodlně se sem dostanete hned několika linkami autobusu. Aktuální obsazenost se vždy dozvíte na jejich facebookových stránkách.

Ve Středočeském kraji pak můžete navštívit třeba přírodní koupaliště Nový Rybník u Příbrami, které nabízí i minicamp, v areálu je i plno atrakcí pro menší i větší děti. V blízké vzdálenosti hlavního města je krásné koupaliště Vyžlovka, které je vyloženě rájem pro rodiny. Přístup do vody je pozvolný, takže ideální i pro ty nejmenší děti. Obklopeni jste krásnou přírodou Voděradských bučin.

pond-g2c7b364eb_1920

Přírodní koupání má své výhody – užíváte si krásnou okolní přírodu, Ilustrační foto: Pixabay

Rodinné koupání v koutech republiky

Blízko Karlových varů najdete celodenní zábavu pro rodinu v přírodním koupališti Michal u Sokolova, které má i řadu skluzavek a tobogánů. Jde o bývalý hnědouhelný důl, který ukrývá nesčetně atrakcí pro nejmenší i puberťáky.

Pokud se vám koupání s atrakcemi líbí, přesuneme se na východ do Hradce Králové. Tamější koupaliště Flošna je blízko centra města, takže si můžete naplánovat i delší výlet. Kromě rekreačních bazénů tam mají i padesátimetrový plavecký bazén. Na své si tu přijdou i milovníci sauny a wellness nebo sportovci.

Mezi Táborem a Českými Budějovicemi se nachází koupání skoro jako u moře – Veselské pískovny, které jsou ukryté v chráněné krajinné oblasti. Jde o pět jezer vzniklých po těžbě štěrkopísku, takže tu najdete plážičky jako někde v Řecku. Vede tu také naučná stezka.

Ani Morava se nenechá zahanbit

Blízko Uherského Hradiště leží přírodní biotop Modrá v krásném klidném prostředí. Atrakcí tu sice moc není, ale brouzdaliště je vhodné i pro ty nejmenší. Udělat si tu s rodinou můžete příjemný piknik.

Nedaleko Olomouce vás k letnímu osvěžení láká zatopený lom Výkleky s krásnou pláží a neuvěřitelnými výhledy. Na své si tu přijdu i milovníci potápění, žijí tu raci a různé drobné ryby. Pozor, nesmí se tu ale kempovat nebo rozdělávat oheň.

Pěkné koupaliště se sportovním areálem blízko Znojma nabízí obec Bantice. Opět jde o biotop, tedy naprosto přírodní koupání bez jakýchkoliv chemikálií. Zůstat tu můžete až do 20:00 a pokud už se stmívá, užijete si krásně nasvětlenou vodní plochu.

Relax v lázních

Užívat si lázeňské pohody nemusíte jen na předpis lékaře. Krásné vybavení a prostředí má například termální park Velké Losiny u Šumperka, který nabízí i spoustu dětských atrakcí, dospělí si mohou užít chvíli pohody v jednom z devíti termálních bazénů nebo saunách.

Nedaleko Mělníka pak láká k návštěvě koupaliště Mšeno ve stylu art deco z roku 1932. Bazén je napájen vodou ze skalního pramene a zabaví se