Den dětí je svátkem radosti

Mezinárodní den dětí není jen o tom rozdat dětem další dárečky, myslí hlavně na celosvětové blaho dětí a jejich podporu. Nejdříve se slavil v Turecku a postupně se vkradl do kalendářů téměř všech zemí světa. Někde se ale na rozdíl od nás slaví až v listopadu.

Děti jsou naše radost, nejen pro to se staráme o jejich oblékání. Až v novověké historii se ale vlády a organizace začaly zabývat tím, jak děti ve společnosti podpořit. První zmínkou byl projev Mustafa Kemali na Národním shromáždění v Turecku, který poukazoval na důležitost dětí při budování nového státu. Proto v Turecku den dětí slaví 23. dubna.

MDD4

Většina zemí má ale svátek dětí stejně jako my 1. června, kdy se v roce 1925 konala Světová konference pro blaho dětí. Později byl tento datum určen jako Den pro ochranu dětí a většina zemí ho přejala do svých kalendářů. V roce 1954 dokonce OSN vybrala jako Světový den dětí 20. listopad a některé státy opravdu zažitý den oslav změnily, u nás však zůstal. Samozřejmě i z pohledu různých společenských akcí je první červnový den v našich končinách mnohem příhodnější, protože je už krásné počasí a děti si mohou užívat venku.

Města, vesnice, městské části, školky, školy i různé organizace se předhánějí v tom, jaké speciální akce na den dětí vymyslet. Proto se určitě nemusíte bát, že byste neměli kvalitní program a společně se svými ratolestmi si tento den pořádně neužili. Pokud ale nejste fanoušky hromadných událostí, můžete vymyslet společný výlet nebo sami připravit nějakou naučnou stezku po okolí vašeho bydliště. Děti budou určitě vděčné za jakékoliv zajímavé nápady, a hlavně za čas strávený s vámi. O tom přesně má den dětí být.